اکبر کوه پیکر در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز در خصوص عملکرد نانوایی ها در افزایش کیفی نان تصریح کرد: مسلما افزایش ۲۵ درصدی نرخ نان در مشهد و خراسان رضوی در افزایش کیفیت نان هم تاثیر گذار است، اما این افزایش با توجه به هزینه نانواییها کافی نیست.
به گفته وی، از ابتدای سال افزایش هزینه نانواییها بیشتر از ۲۵ درصد بوده است به طوریکه در بحث خمیر مایه در دو هفته گذشته در هر ۱۰ کیلویی ۳۰۰ هزار تومان گران شده است.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد گفت: در سطح مشهد حدود ۲۵۰۰ نانوایی یارانهای و نیمه یارانهای فعال است که ۱۲۰۰ نانوایی یارانهای و ۱۳۰۰ نیمه یارانهای است.
وی یادآورشد: ما درخواست افزایش قیمت ۶۰ درصد را برای نان یارانهای با توجه به هزینهها داشتیم، قطعا این ۲۵ درصد هزینه نانواییها را پوشش نمیدهد و متاسفانه این امر باعث شده خیلی از نانواییهای ما دستگاههای صنعتی را جایگزین نیروی کار میکنند که این زنگ خطر برای نانوایی های سنتی پز است. حتی افزایش قیمت نان باعث شده برخی نانواییها به سمت لغو پروانه وجمع اوری باشند.
کوه پیکر ادامه داد: باید همسان سازی در قیمت نان داشته باشیم، در حال حاضر ۳ الی ۴ نوع قیمت نان داریم که اگر یارانه نان مستقیم به خود فرد داده شود و آزاد سازی قیمت در نان را داشته باشیم بسیاری از مشکلات حل میشود.
وی ادامه داد: سالانه میلیاردها تومان هزینه برای گندم و آرد میشود و با قیمت پایین و در قالب یارانه در اختیار نانوا قرار میگیرد. همین امر باعث میشود افراد غیر ایرانی هم از این یارانه ملی بدون پرداخت هزینهای استفاده میکند و با توجه به اینکه تعداد آنها هم زیاد است با خرید و مصارف مختلف نان این یارانه در واقع هدر میرود.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد افزود: با توجه به اینکه هزینههای نانواییها اعم از اجاره محل، هزینه کارگری زیاد است ما متوسط در ماه حدود ۱۰ نانوایی داریم که به اتحادیه مراجعه میکنند که یا تقاضای جمع وری و یا ابطال پروانه را دارند.
این رئیس اتحادیه یادآور شد: افزایش قیمت اجاره محل طی یکسال گذشته باعث شده این نانواییها از مناطق برخورددار به مناطق کم برخوردار کوچ کنند که این موضوع هم معضلاتی به همراه دارد؛ و یا اینکه کارگر نانوایی ترجیح میدهد به شهری مثل تهران کوچ کنند تا درامد بیشتری را کسب کند.
به گفته کوه پیکر، بیشتر نانواییهایی که جمع میکنند یارانهای و نیمه یارانهای هستند که مسلما برای تولید نان سنتی زنگ خطری است و این هشدار هم به متولیان امر داده شده است.
وی با اشاره به عملکرد نانینو (طرح مدیریت هوشمند فروش نان) که هزینه هنگفتی را به دولت تحمیل کرده است ایراداتی دارد که هنوز هم رفع نشده است و به دلیل اینکه هوشمند است و تصمیم گیری آن متمرکز در تهران است برای نانواهای ما مشکلاتی به وجود اورده است.
رئیس اتحادیه صنف نانوایان مشهد ادامه داد: اکنون در سه منطقه ثامن، منطقه یک شهرداری و منطقه ۱۲ شهرداری ما خود متقاضی ایجاد نانوایی هستیم، اما کسی رغبت نمیکنند با این هزینههای اجاره نانوایی برپا کند برای مثال در خیابان شیرازی ۹ علی رغم اینکه نانوایی داشتیم که ۹۵ سال نانوایی بوده به خاطرا ینکه برایش صرفه درامدی ندارد جمع کرد و در صنف دیگری فعالیت می کند. این موضوع باعث شده برای اینکه مشکلی برای مجاوران زائران به وجود نیاید، کانتینرهای سیار به وجود بیاید، چرا که کسی رغبت نمیکند با هزینههای بالا اینجا نانوایی ایجاد کند.